בדיקת שחיקה
כך לא בוחנים את איכות ההגנה של שמן מנוע.
בדיקת שחיקה
כך לא בוחנים את איכות ההגנה של שמן מנוע.

אחד המבחנים השכיחים ב- Youtube לאיכות ההגנה של שמני מנוע הוא שימוש במכשיר עם ציר מסתובב טבול בשמן עליו מונח בלחץ גליל מתכת. בסיום המבחן נמדדת הצלקת שנוצרה על הגליל כמדד ליכולת ההגנה של השמן מפני שחיקה במנוע/צילינדר. אז אם נתקלתם באחד הסרטונים האלו, ויש רבים, תדעו שזה פשוט מבחן שגוי שלא מעיד דבר על שמן במנועי בעירה פנימית. 

 

טוסון באנר טוסון באנר

נתחיל מהעבודה הפשוטה ביותר, אותו מכשיר בו כל הבוחנים משתמשים פותח אי שם בשנות ה-30 של המאה שעברה כדי לבחון את יכולת הסיכוך שלו (שכבת הגבול) ומניעת שחיקה במיסבים, שפועלים תחת תנאים ועומסים שונים מאלו המתרחשים במנוע. זו אמנם תכונה הנדרשת גם משמן מנוע אך היא מייצגת רק חלק אחד צר מהדרישות משמן מנוע.

 

בוצה במנוע
אם לא תקפידו על טיפולים, זה יהיה מצב המנוע שלכם (בוצה).

באותן השנים, דרך אגב, שמן מנוע או שמן למיסבים היה פשוט שמן, טרום העידן של תוספים והרבה לפני העידן של שמן סינטטי מהונדס המקובל כיום עבור מנועים אותו ניתן להנדס כך שיתאים לתנאים ועומסים שונים. בכלל, אם שימוש במכשיר הזה זה כל מה שהיה נדרש כדי לבדוק את יכולת ההגנה של השמן על הרכיבים במנוע, יצרני רכב ושמנים היו חוסכים הון עתק על מעבדות דיינו מתקדמות ובדיקות מעבדה רבות המבוצעות על השמן המשומש. 

 

במבחן שנערך בין שמן גיר מודרני לבין שמן מנוע מודרני בתקן API SP, שמן הגיר הציג שחיקה נמוכה יותר משמעותית על אותה מכונה ולמעשה, שמן המנוע המודרני לא הצליח לאפשר תנועה לכל אורך המבחן בו מגדילים את העומס באמצעות הוספת משקולות. אותם שמנים נבחנו גם על מכשיר הבוחן את מידת ההגנה של השמן בנקודת החיכוך העיקרית במנוע, בין טבעות האטימה לדפנות הצילינדר. התוצאות היו הפוכות לחלוטין כאשר שמן המנוע המודרני הציג שחיקה נמוכה יותר משמעותית על דפנות הצילינדר לעומת שמן הגיר (בעל אותה הצמיגות). מבלי להיכנס לעומקו של תחום הטריבולוגיה, נאמר בקצרה שהחיכוך בצילינדר הוא גם פונקציה של מהירות הבוכנה ולכן צריך שמן שידע להתמודד עם התנאים המשתנים הללו, אותו מכשיר בו בוחני Youtube משתמשים בוחן למעשה רק טווח קטן מאוד מכך  - רק את נקודת שינוי הכיוון של הבוכנה. 

 

מה כן נכון או מספק איזה מידע שימושי באותם מבחני Youtube? בעיקר זרימת השמן, החדש או המשומש, בטמפרטורה נמוכה או בטמפרטורת החדר. 

 

לאור העבודה שלרוב המוחלט אין גישה למכשירי בדיקה שונים, אחת הדרכים השכיחות לבדיקת השמן עבור הצרכן הממוצע (לא בישראל) היא פשוט בדיקת מעבדה של השמן המשומש. בדיקה זו מאפשרת לגלות חומרים זרים בשמן שהם לא חלק מהשמן עצמו, כמו מתכות ועוד, וכך להבין אם השמן מספק הגנה טובה. חשוב לא פחות, זה גם מאפשר זיהוי מוקדם של בעיות כגון חדירה של נוזל קירור לשמן, הרבה לפני שזו הופכת לעיסה הורסת מנועים. 

 

גם אם אין לכם גישה לבדיקת מעבדה כל מה שצריך לעשות כדי לשמור על "בריאות" המנוע זה פשוט להקפיד על תדירות החלפת השמן בהתאם להוראות היצרן (ועדיף בכלל לקצר את מרווחי הטיפולים). חובה להשתמש בשמן בצמיגות המומלצת ע"י היצרן ובשמן שעומד בתקן אותו קבע היצרן שהוא לרוב כללי יותר ברכבים מיפן וספציפי יותר במקרה של רכבים אירופאים ואמריקאים. חוסר הקפדה על שימוש בשמן איכותי חוסר הקפדה על החלפת השמן (והפילטר כמובן) בזמן גורמים לשחיקה מוגברת במנוע ובהמשך גם להופעת בוצה במנוע והדרך מכאן עד לסתימת מעברי השמן הצרים והרס המנוע, קצרה.  

ניוזלטר: כל מבצעי הרכב והחדשות ישירות לדוא"ל
טוסון באנר טוסון באנר
  • תגובה

תגובה...
תווים.
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.