את חברת צ'רי כבר לא צריך להציג בישראל, חברת הרכב הרביעית בגודלה בסין המחזיקה בפריסה הגלובלית הרחבה ביותר כיום מבין מותגי הרכב מסין. מה שאתם כנראה קצת פחות יודעים על צ'רי זה שהיא מחזיקה ב-50% מהבעלות על לנד רובר-יגואר וכמו חברות רכב רבות מסין לצ'רי יש מספר מותגי רכב נוספים שחלקם מיועדים לשוק הגלובלי בלבד, ג'אקו (Jaecoo) ואומודה (Omoda) הם דוגמה לכך. מעל מותגים אלו צ'רי מחזיקה גם במותג הפרימיום אקסיד (Exeed) שהוקם לפני כשמונה שנים והשנה יהפוך למותג גלובלי הכולל שיווק באירופה ובישראל כאשר עבור שווקים אלו דגמי המותג ישווקו תחת השם אקסלנטיקס (Exlantix).
למותג אקסיד/אקסלנטיקס כבר יש מבחר עשיר של מעל ל-10 דגמים בשוק הסיני, הדגמים שיותר מעניינים אותנו בשלב זה הם שני הדגמים העדכניים יותר של המותג, אקסלנטיקס ES ואקסלנטיקס ET, המייצגים את הטכנולוגיה העדכנית ביותר של המותג וזמנים בגרסאות חשמליות או פלאג-אין בתוצרת מאריך טווח - בישראל ובאירופה סביר להניח כי הדגמים ישווקו עם הנעה חשמלית בלבד.

לא מעט מותגים מצמידים לעצמם כיום את הקידומת פרימיום או פרימיום טק, במקרה של אקסלנטיקס אנחנו פוגשים פרימיום מהיסוד, זה מתחיל מפלטפורמת E0X הייעודית על בסיס ארכיטקטורת 800V לטעינה אולטרה מהירה, שימוש נרחב באלומיניום עבור השלדה והמתלים לטובת קשיחות והפחתת המשקל הבלתי נתמך ועובר לשימוש בקפיצי אוויר ובולמים אדפטיביים (תלוי רמת גימור). עדות נוספת לכיוון הפרימיום זו העבודה שדגמי יגואר-לנד רובר העתידיים יתבססו על פלטפורמת E0X (צ'רי מחזיקה ב-50% מחברת JLR).
אקסלנטיקס ES:
אקסלנטיקס ES היא מכונית סדאן חשמלית בעיצוב ספורטיבי ובמידות של מכונית סאלון עם אורך של 4.95 מטר, רוחב של 1.98 מטר, גובה של 1.47 מטר ובסיס גלגלים של 3.0 מטר. דרך אגב, לאחרונה אקסיד הציגה תמונות ראשונות של גרסת סטיישן לדגם, אך בשלב זה אין פרטים כלל על גרסה זו. נפח תא המטען לא גדול במיוחד ועומד על 396-1500 ליטר.

אקסלנטיקס ES זמינה בשוק הסיני עם שתי יחידות הנעה חשמליות, זו הבסיסית עם הנעה אחורית בהספק של 313 כ"ס ומומנט מרבי של 43.3 קג"מ כאשר דגם זה זמין עם סוללת LFP בקיבולת של 77kWh או בגרסת טווח ארוך עם סוללת NMC בקיבולת של 100kWh. לדגם ההנעה האחורית נתון 0-100 קמ"ש של 5.6 שניות ומהירות מרבית מוגבלת אלקטרונית של 200 קמ"ש. טווח הנסיעה בתקן הסיני עומד בהתאמה על 705 ק"מ או 880 ק"מ.
לדגם ההנעה הכפולה של אקסלנטיקס ES הספק משולב של 480 כ"ס ומומנט מרבי של 67.5 קג"מ, דגם זה היה זמין בעבר גם עם סוללת 77kWh אך כיום הוא משווק עם סוללת 100kWh בלבד. לדגם זה נתון תאוצה 0-100 קמ"ש של 3.7 שניות, מהירות מרבית של 110 קמ"ש וטווח נסיעה של כ-710 ק"מ. כמובן שיש לקחת בחשבון שנתוני הטווח הם בתקן CLTC הסיני שרחוק מלהיות מציאותי, בתקן WLTP האירופי אפשר לצפות למשהו באזור ה-600 ק"מ.

לדגמי אקסלנטיקס המבוססים על פלטפורמת E0X יכולת טעינה אולטרה מהירה, עם סוללות LFP הספק הטעינה המרבי עומד על עד 420kW כך שטעינה של 30% עד 80% אורכת כ-9 דקות בלבד, עם סוללות NMC הספק הטעינה קצת נמוך יותר על 300kW כך שכאן טעינה של 30% עד 80% אורכת כ-15 דקות. לצד זה הדגם מצויד בטכנולוגיית V2L בהספק של 3.3kW עד 6kW - משתנה בין גרסאות הדגמים.
לעומת העיצוב החיצוני הדרמטי, חלל תא הנוסעים של האקסלנטיקס ES שגרתי למדי, שגרתי במובן שאנחנו מקבלים כאן מה שאנחנו מצפים לקבל מכל רכב סיני ממוצע, מינימליזם מוגזם ללא כפתורים פיזיים, מסך מרכזי גדול ("15.6), לוח מחוונים דיגיטלי "10.25 וצמד משטחי טעינה אלחוטיים לצד פתח המיזוג המרכזי. לטובת שדרוג האווירה והתחושה נמצא בחלל תא הנוסעים ריפודי עור נאפה למושבים, עיטוף מלא בעור לתא הנוסעים, תצוגה עילית "23, מערכת בישום, סגירה חשמלית לדלתות בלחיצה על הבלם, תקרת אריג בסגנון אלקנטרה, מערכת שמע פרימיום עם 23 רמקולים, בקרת אקלים מפוצלת ל-3 אזורים עם מסך מגע ליושבי השורה השנייה, זיגוג כפול לחלונות, תפעול קולי מתקדם מזהה מיקום דובר, מצלמת דרך, מפתח דיגיטלי (NFC/UWB) ועוד. קצת פחות אהבנו לראות את תאורת האווירה הקריסטלית לאורך הדשבורד שהיא חיקוי לתאורת האווירה של סדרה 7 של ב.מ.וו.

כמובן שגם נמצא אבזור עשיר וכן מערך מקיף של מערכות בטיחות מתקדמות כאשר בחלק מהדגמים מותקן חיישן LiDAR אך אנחנו לא יכולים לומר בשלב זה מה יגיע לישראל/אירופה שכן במרבית המקרים מה שמותר בשוק הסיני עדיין לא מותר בתקינה אירופאית. מה שכן יהיה זו מערכת חניה אוטומטית מתקדמת שגם לומדת מיקום ויודעת לחזור על תמרון החניה בהמשך.
אקסלנטיקס ET:
אקסלנטיקס ET הוא קרוסאובר 5 מושבים גדול ממדים מסדר הגודל של ב.מ.וו IX, מרצדס EQE SUV ועוד, לדגם אורך של 4.96 מטר, רוחב של 1.98 מטר, גובה של 1.70 מטר ובסיס גלגלים של 3.0 מטר. נפח תא המטען כאן כבר גדול יותר ועומד על 546-1835 ליטר ויש עוד אחד קדמי בנפח של 58 ליטר.

בשוק הסיני אקסלנטיקס ET זמין עם הנעה אחורית או כפולה כאשר זו האחורית זמינה עם מבחר של שתי סוללות. לדגמי ההנעה האחורית מנוע בהספק של 313 כ"ס ומומנט מרבי של 43.3 קג"מ, עם סוללת LFP בקיבולת של 77kWh לדגם נתון 0-100 קמ"ש של 6.6 שניות, מהירות מרבית של 200 קמ"ש וטווח נסיעה של 625 ק"מ בתקן CLTC, לגרסת הטווח הארוך סוללת NMC בקיבולת של 100kWh המקצרת את נתון התאוצה ל-6.4 שניות ומגדילה את הטווח ל-760 ק"מ.
לגרסת ההנעה הכפולה הספק משולב של 562 כ"ס ומומנט מרבי של 70.4 קג"מ, דגם זה משווק עם סוללת 100kWh בלבד. לגרסה זו של האקסלנטיקס ET נתון תאוצה 0-100 קמ"ש של 3.8 שניות, מהירות מרבית של 210 קמ"ש וטווח נסיעה של 655 ק"מ, כאמור בתקן CLTC הסיני האופטימי. נתוני הטעינה כאן זהים לאלו של דגם ES, כלומר 9 דקות עם הסוללה הקטנה או 15 דקות עם זו הגדולה - לטעינה של 30% עד 80%.

עבור השוק הגלובלי, אקסיד העניקה לאקסלנטיס ET עיצוב שונה לפגוש הקדמי, זקוף יותר, עם פנסים ראשיים שונים וחריצים אנכיים (לקירור) המעניקים לדגם מראה אלגנטי ויוקרתי יותר. חלל תא הנוסעים מציג שפת עיצוב קצת שונה מזו של דגם ES, אך עדיין מינימליסטי עם אותו מערך מסכים ושימוש נרחב בעור לשדרוג האווירה. כאן תאורת האווירה מקורית יותר וכוללת תאורה אחורית מיוחדת בדלתות.
מפרט האבזור זהה לדגם ES וכולל גם כאן מתלי אוויר עם בולמים אדפטיביים, מערכת בלימה עם קליפרים קדמיים בעלי 6 בוכנות, חלון גג פנורמי גדול, עיסוי/חימום/אוורור למושבים, בקרת אקלים מפוצלת ל-3 אזורים עם מסך מגע ליושבים מאחור וסינון אוויר אקטיבי, מערכת שמע פרימיום עם 23 רמקולים ועוד ועוד. בדגם ET נמצא בנוסף גם כיוון חשמלי מלא למושבים מאחור (40/60).

מחירים בישראל? כמובן שאין לנו מושג אך בשוק הסיני המחירים של אקסלנטיקס ET מקבילים לאלו של אקספנג G9 כך שניתן לצפות לתמחור התחלתי בגזרת ה-280 אלף שקל, פחות או יותר. המחירים של אקסלנטיקס ES מתחילים קצת נמוך יותר כך שיתכן ונמצא דגמי כניסה במחיר של כ-230-250 אלף שקל. כמובן שכל זה ניחוש אחד גדול שכן אין ממש קשר בין תמחור הרכבים בשוק הסיני לבין התמחור של אותם דגמים בשוק הגלובלי והרבה מאוד תלוי בגרסאות האבזור כך שאולי יהיה דגם כניסה ב-250 אלף שקל אך אותו דגם, עם אבזור כמו מתלי אוויר והנעה כפולה, יכול לקפוץ בקלות למחוזות ה-330-350 אלף שקל. בשוק הסיני לפחות הביקורות מאוד מחמיאות לשני הדגמים, בגרסאות הבכירות שלהם, אך קחו בחשבון שבאופן כללי הסקירות בשוק הסיני די לויאליות לתוצרת המקומית. מתי נפגוש את דגמי אקסלנטיקס בישראל? הצפי הוא רבעון שלישי-רביעי של 2025.