ארגון הבטיחות האירופי Euro NCAP מפרסם את תוצאות סבב הערכת מערכות בטיחות מתקדמות וסיוע לנהג שערך לדגמים הבאים: טסלה מודל S, קיה EV3, רנו 5 E-TECH, טויוטה bZ4X, פורשה מקאן, MG ZS החדשה, וולוו EX30, מאזדה CX-80 ואקספנג G9.
המבחן הזה (Assisted Driving Gradings) הוא למעשה מבחן משלים למבחן המקיף הרגיל של הארגון בו נבחנים תרחישים ומערכות שלא נבדקות במבחן הרגיל. הציון הכולל מחולק לשתי קטגוריות כאשר בקטגוריה הראשונה והחשובה יותר (Safety Backup) בודקים איך המערכת מגיבה למקרה של חסימת חיישן, כמו רדאר או מצלמה קדמית, הבאת הרכב לעצירה מלאה במידה והנהג לא הגיב ומניעת תאונה בתרחישים שונים כגון רכב שחותך את הנתיב, כאשר רכב מלפנים סוטה בחדות וחושף מכשול כמו רכב עומד או איטי יותר ועוד.

הקטגוריה השנייה (Assistance Competence) בוחנת את תגובת בקרת השיוט האדפטיבית לתרחישים שונים, תפקוד מערכת סטייה מנתיב/שמירה על מרכז הנתיב בעיקול בנסיעה במהירויות גבוהות (80-120 קמ"ש), זיהוי תמרורי מהירות והגבלת מהירות, בקרת ערנות נהג (מבט לכביש) ואחיזה בהגה, איך המערכת מגיבה כאשר הנהג לוקח שליטה כמו במקרה של התחמקות מבור בכביש ואיך כל המידע מוצג לנהג בזמן נהיגה והאם ישנו הסבר מפורט על פעולות המערכות והמגבלות שלהן.
טסלה הייתה מצטיינת המבחן (94%) בכל הקשור לקטגוריה הראשונה - תפקוד מושלם - ובכל הקשור לתפקוד מערכת בקרת סטייה מנתיב/שמירה על מרכז הנתיב בנהיגה מהירה בעיקול (80-120קמ"ש) ותפקוד בקרת השיוט האדפטיבית. בשאר הדברים זה לא סוד שטסלה לא טובה בהם כמו העובדה שעיקר התצוגה מתבצעת המסך המרכזי, השם המבלבל AutoPilot, ניתוק המערכת בעת התערבות הנהג ובקרת הנהג לא ממש מוצלחת בדגמי החברה. על החלק הזה המודל S הנבחנת זכתה לציון נמוך של 30%.
Assisted Driving systems |
|||
דגם | ציון כולל | מAssistance Competence | Safety Backup |
---|---|---|---|
פורשה מקאן | טוב מאוד | 85% | 92% |
טויוטה bZ4X | טוב מאוד | 83% | 89% |
קיה EV3 | טוב מאוד | 74% | 88% |
רנו 5 | טוב מאוד | 73% | 92% |
מאזדה CX-80 | טוב | 62% | 79% |
אקספנג G9 | טוב | 71% | 71% |
וולוו EX30 | בינוני | 62% | 72% |
MG ZS | בינוני | 65% | 62% |
טסלה מודל S | בינוני | 30% | 94% |
זו הסיבה שאנחנו תמיד ממליצים להתעלם מהציון הכולל, גם במבחני הריסוק, ולצפות בתוצאות המבחן המלאות שכן במקרה של טסלה עוד אפשר לחשוב שיש בעיה במערכות הבטיחות שלה בעוד שהדגם הצטיין בתחום הזה ונכשל בדברים הפחות חשובים או ליתר דיוק חשובים, אך הם יותר עניינים טכניים של גישה או פרוטוקול. אם יש תחום בו טסלה צריכה להשתפר זה להוסיף תצוגה בקו הראיה של הנהג ולא רק במסך המרכזי והצורך במערכת בקרת נהג מתקדמת יותר שתוכל לזהות יותר מצבים של חוסר שליטה ולא רק אחיזה בהגה.
פורשה מקאן החשמלי היה מצטיין המבחן בשקלול שתי הקטגוריות עם ציונים של 92% בזו הראשונה ו-85% בזו השנייה. הארגון ציין לחיוב את העבודה שפעולת מערכות הבטיחות מוצגת לנהג גם במערכת התצוגה העילית. הארגון ציין לטובה גם את קיה EV3 טויוטה bZ4X ורנו 5 E-TECH שזכו לציון מלא.
בציון טוב נמצא את אקספנג G9 ומאזדה CX-80 ולמטה יותר נמצא את MG ZS וולוו EX30 וטסלה מודל S עליה כבר כתבנו בהרחבה ולסיבה לציון הנמוך.